Ik heb een groot huis. Hoe zorg ik er voor dat ik overal internet heb?

In de eerste plaats raden wij aan om het hele huis te bekabelen met Ethernet-kabels om je blootstelling aan straling te minimaliseren. Wifi is tweerichtingsverkeer en je iPad, telefoon en andere draadloze apparaten geven nog steeds dezelfde hoeveelheid straling af.

Hoeveel routers je nodig zou hebben hangt af van de bouwmaterialen. Zo verzwakken wanden en plafonds van gewapend beton het wifi-signaal sterk, terwijl het signaal vrijwel onbelemmerd door hout gaat.

Het beste advies is om een aantal Eco-wifi-routers op voldoende locaties in je huis te plaatsen voor een optimale dekking en bekabelde LAN-verbindingen van je internetmodem naar elk van deze routers aan te leggen. Als alternatief kun je ze in serie aansluiten door een LAN-kabels van de ene Eco-wifi-router naar de andere te trekken.

Als je al coax TV-bekabeling in huis heeft, kunnen netwerkadapters een goede oplossing zijn, zodat je geen LAN-kabels hoeft te trekken. De manier waarop dit werkt is dat je een 2e Eco-wifi router plaatst in de kamer waar je extra wifi dekking wilt hebben, vervolgens die router aansluit op de Hirschmann MA32 adapter en daarna de Hirschmann MA32 aansluit op de TV coax aansluiting die beschikbaar is in die kamer. Vervolgens sluit je je internetmodem aan op de 2e Hirschmann MA32-adapter en sluit je die Hirschmann MA32 aan op de TV coaxkabel/-aansluiting in de buurt van het internetmodem, bv. in de meterkast. Op deze manier vervangt de coax-verbinding de Ethernet LAN-kabel die je anders van de internetmodem naar de 2e Eco-wifi-router zou moeten trekken.

Er bestaat nog een andere oplossing, de powerline adapters, echter deze werken met een signaal met een frequentie van ongeveer 30 Megahertz dat op de electriciteitsleidingen wordt gezet. Deze werken als een soort antenne, omdat ze niet afgeschermd zijn, en stralen het signaal rond in je huis. Soms klagen naburige amateurzenders zelfs over de storing van de powerline adapters. Deze optie is daarom niet volledig stralingsvrij en het is veel beter om LAN-kabels te trekken.

Het kan verleidelijk zijn om een wifi mesh-router systeem te gebruiken, maar hou er rekening mee dat dit dramatisch is in termen van blootstelling aan wifistraling. Alle draadloze signalen worden dubbel, drie- of viervoudig van de ene mesh-node naar de andere verzonden.